Project

Stakeholder Workshops voor een gedragen innovatief afvalwatersysteem

Gezamelijke zoektocht naar kansen voor Nieuwe Sanitatie in de Zutphense afvalwaterketen: van abstracte visie naar concrete en gedragen acties

Doorgaans zijn meerdere publieke en private partijen betrokken bij innovaties in de afvalwaterketen, allemaal met hun eigen belangen en randvoorwaarden. Wederzijds inzicht en begrip hierin vergroot de kans op slagen van een innovatieproces aanzienlijk.


LeAF heeft met de Gemeente Zutphen een proces doorlopen waarbij samen met de key stakeholders van een vernieuwbouwproject gezocht is naar breed-gedragen kansen voor innovaties in de lokale afvalwaterketen. Doormiddel van Stakeholder Workshops zijn Gemeente Zutphen, Waterschap Rijn en IJssel, Woonbedrijf Ieder1, GMB en projectontwikkelaar Heijmans met elkaar in gesprek geraakt over hun eigen frustraties, ambities, doelstellingen, contracten, en drijfveren.


Op basis van de genoemde frustraties, ambities, doelstellingen, en drijfveren, en de besproken kansen is door LeAF een overzicht gemaakt van breed-gedragen technologische maatregelen die hierbij aansluiten, en die toepasbaar zijn in de wijk Noorderhaven. Door de gebruiks-, beheers- en financiƫle- consequenties ook overzichtelijk te presenteren konden partijen in gesprek gaan over welke innovaties in de waterketen wenselijk en kansrijk zijn, en welke niet.


Alle partijen waren enthousiast over het doorlopen proces. Het ontstane begrip voor elkaars posities, de uitgesproken intenties om te zoeken naar mogelijkheden, nieuwe publiek-private samenwerkingsverbanden en verschillende spin-off projecten zijn hier de belangrijkste resultaten.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Tiemen Nanninga.