De Lettinga Award

Een podium voor anaerobe innovaties

Over de Lettinga Award

De Lettinga Award is in 2001 geïnitieerd door De Lettinga Stichting, met als doel om innovaties in anaerobe technologie voor zuivering van reststromen en terugwinning van grondstoffen te stimuleren.

Deze prijs wordt toegekend aan een project of innovatie, niet aan een persoon of instituut. Het prijzengeld kan worden gebruikt om een innovatief concept verder uit te werken en te testen, om een technologie te demonstreren, en/of om kennis over anaerobe processen en kringloopsluiting te vergroten, over te dragen of te demonstreren. Hierbij is geen focus op of voorkeur voor bepaalde landen of regio’s.

De Lettinga Award wordt uitgereikt tijden de afsluitende ceremonie van het IWA Anaerobic Digestion Congress. Dit congres wordt elke twee jaar georganiseerd. Tijdens de ceremonie worden ook de resultaten van de vorige winnaar bekend gemaakt.

Het prijzengeld van de Lettinga Award wordt gefinancierd door verschillende donoren. Na oprichting waren dit Biothane Systems International, Paques Natural Solutions B.V. en Royal Haskoning. Op dit moment zijn Biothane Systems International, Paques Natural Solutions B.V. en LeAF BV de sponsoren. De jury wordt elke ronde samengesteld uit vooraanstaande wetenschappers, experts uit de industrie, en een vertegenwoordiger van De Lettinga Stichting.

De winnaar van 2022

De Lettinga Award 2022 is toegekend aan het project COACE: An innovative system for closing carbon cycles”, ingediend door Dr. Rhiannon Chalmers-Brown, van het Sustainable Environment Research Centre (SERC), University of South Wales, UK. Doelstelling van dit project is om de bacteriële populatie en metabolismes in kaart te brengen die actief zijn bij de anaerobe behandeling van hoogovengas.

Door dit proces wordt de koolstof in het hoogovengas omgezet naar vetzuren, die vervolgens als basis dienen voor verdere opwerking naar bio-based chemicaliën. Beter inzicht in de aanwezige bacteriën en hun rol bij de omzettingen kan bijdragen aan de ontwikkeling van efficiëntere reactoren en hogere omzetting van hoogovengas naar vetzuren.

Alle winnaars op een rij

2022

COACE: An innovative system for closing carbon cycles

Dr. Rhiannon Chalmers-Brown

2019

Anaerobic bioreduction of waterborne element sulphide particles for recovery from electronic waste

Dr. Simon Hageman

2017

Dark photosynthesis: anaerobic biosynthesis of food from wastewater and electricity

David Strik, Mathijs van der Zwart, Cees Buisman

2015

Closing cycles with a biogas powered milk chilling solution for East African smallholder farmers

SimGas BV

2013

Adding value to Anaerobic Digestion technology by production of biobased materials (biocement and fertilizer) and methane enriched biogas using alkaline silicate minerals

Shiva Salek

2010

Bio-Electrochemically upgrading the CO2 and H2S fractions of biogas: increasing the efficiency and adding value to Anaerobic Digestion technology

Shelley Brown-Malker, Rene Rozendal, Damien Batstone, Paul Jensen, Cristian Picioreanu, Korneel Rabaey, Jurg Keller

2007

Immobilization of redox mediators in nanostructures for the anaerobic treatment of industrial wastewaters

Dr. Francisco Cervantes

2004

A new anaerobic technology for efficient mineralization of lipids / LCFA

Dr. Madalena Alves

2001

Anaerobic Granular Sludge Bed Technology Web Pages

Dr. Jim A. Field and Dr. Reyes Sierra

Neem contact op met de Lettinga Stichting

LeAF verzorgt het secretariaat en de administratie van de Lettinga Stichting.

Voor meer informatie over de Stichting en haar werkzaamheden kunt u contact opnemen met LeAF.