De Lettinga Award

Een podium voor anaerobe innovaties

De inschrijving voor de Lettinga Award 2024 is nu geopend!

De Lettinga Award is een geldprijs van € 10.000,- en is in 2001 opgericht door Stichting Lettinga. Het doel van de prijs is het stimuleren van innovatieve ideeën op het gebied van anaerobe technologie gericht op het terugwinnen van hulpbronnen voor het sluiten van kringlopen. Anaërobe processen kunnen een cruciale rol spelen bij het mogelijk maken van het terugwinnen van hulpbronnen, vooral in combinatie met aanvullende fysisch-chemische technologieën. Het onderwerp van de Lettinga Award 2024 is dan ook ‘Innovatieve technologische systemen, die anaërobe processen omvatten, voor het sluiten van kringlopen’.

De Lettinga Award wordt toegekend aan een project, en niet aan een individu of instituut. Het innovatieve idee moet zich in de ontdekkingsfase bevinden (TRL, Technology Readiness Level 1 of 2) en mag geen onderdeel zijn van een groter project. De prijs is bedoeld om beginnende ideeën een boost te geven in de richting van een proof-of-principle. Voor meer informatie: download hier de call.

Aanmelding

Stuur uw idee in een PowerPoint presentatie (max. 10 slides) en korte samenvatting (max. 500 woorden). Leg in uw aanvraag uw voorgestelde project uit, geef details over hoe u de geldprijs gaat gebruiken en beschrijf de potentiële impact van uw project. Stuur uw aanmeldingspakket vóór 1 mei 2024 naar info@leaf-wageningen.nl en vermeld in de onderwerpregel “Lettinga Award 2024”. Wij zijn benieuwd naar de ideeën!

De winnaar van de Lettinga Award wordt bekend gemaakt tijdens de slotceremonie van het IWA 18e Wereldcongres over Anaerobe Vergisting. Deze internationale conferentie, die wordt ondersteund door de IWA Anaerobic Digestion Specialist Group, is een evenement om recente ontwikkelingen op het gebied van anaerobe vergisting en aanverwante processen te bespreken. Het thema van het 18e Wereldcongres over anaerobe vergisting is “Afval naar waarde brengen door middel van anaerobe vergisting.” De conferentie wordt gehouden in Istanbul, Turkije van 2 tot en met 6 juni 2024. Ga voor meer informatie en om u te registreren voor de conferentie naar https://iwa-ad18.org/.

De winnaar van 2022

De Lettinga Award 2022 is toegekend aan het project COACE: An innovative system for closing carbon cycles”, ingediend door Dr. Rhiannon Chalmers-Brown, van het Sustainable Environment Research Centre (SERC), University of South Wales, UK. Doelstelling van dit project is om de bacteriële populatie en metabolismes in kaart te brengen die actief zijn bij de anaerobe behandeling van hoogovengas.

Door dit proces wordt de koolstof in het hoogovengas omgezet naar vetzuren, die vervolgens als basis dienen voor verdere opwerking naar bio-based chemicaliën. Beter inzicht in de aanwezige bacteriën en hun rol bij de omzettingen kan bijdragen aan de ontwikkeling van efficiëntere reactoren en hogere omzetting van hoogovengas naar vetzuren.

Alle winnaars op een rij

2022

COACE: An innovative system for closing carbon cycles

Dr. Rhiannon Chalmers-Brown

2019

Anaerobic bioreduction of waterborne element sulphide particles for recovery from electronic waste

Dr. Simon Hageman

2017

Dark photosynthesis: anaerobic biosynthesis of food from wastewater and electricity

David Strik, Mathijs van der Zwart, Cees Buisman

2015

Closing cycles with a biogas powered milk chilling solution for East African smallholder farmers

SimGas BV

2013

Adding value to Anaerobic Digestion technology by production of biobased materials (biocement and fertilizer) and methane enriched biogas using alkaline silicate minerals

Shiva Salek

2010

Bio-Electrochemically upgrading the CO2 and H2S fractions of biogas: increasing the efficiency and adding value to Anaerobic Digestion technology

Shelley Brown-Malker, Rene Rozendal, Damien Batstone, Paul Jensen, Cristian Picioreanu, Korneel Rabaey, Jurg Keller

2007

Immobilization of redox mediators in nanostructures for the anaerobic treatment of industrial wastewaters

Dr. Francisco Cervantes

2004

A new anaerobic technology for efficient mineralization of lipids / LCFA

Dr. Madalena Alves

2001

Anaerobic Granular Sludge Bed Technology Web Pages

Dr. Jim A. Field and Dr. Reyes Sierra

Neem contact op met de Lettinga Stichting

LeAF verzorgt het secretariaat en de administratie van de Lettinga Stichting.

Voor meer informatie over de Stichting en haar werkzaamheden kunt u contact opnemen met LeAF.