De Lettinga Award

Een podium voor anaerobe innovaties

Over de Lettinga Award

De Lettinga Award is een geldprijs van € 10.000,- en is in 2001 opgericht door Stichting Lettinga. Het doel van de prijs is het stimuleren van innovatieve ideeën op het gebied van anaerobe technologie gericht op het terugwinnen van hulpbronnen voor het sluiten van kringlopen. Anaërobe processen kunnen een cruciale rol spelen bij het mogelijk maken van het terugwinnen van hulpbronnen, vooral in combinatie met aanvullende fysisch-chemische technologieën.

Het onderwerp van de meest recente Lettinga Award (2024) was ‘Innovatieve technologische systemen, die anaërobe processen omvatten, voor het sluiten van kringlopen’. De winnaar van de Lettinga Award werd bekend gemaakt tijdens de slotceremonie van het IWA 18e Wereldcongres over Anaerobe Vergisting in Istanbul, Turkije van 2 tot en met 6 juni 2024.

De winnaar van 2024

De Lettinga Award 2024 is toegekend aan het project “A3DERA: Autonomous Automatic Anaerobic Digestion Enhancer for Rural Areas” ingediend door Dr. Alejandro Vargas, Dr. Julián Carrillo-Reyes en Dr. Iván Moreno-Andrade van het Institute of Engineering van UNAM, Mexico. De jury prees de focus op het verbeteren van anaerobe vergisting voor kleine vergisters in rurale gebieden. De lokale implementatie, in combinatie met de potentieel brede toepassing, onderstreept de sociale relevantie van dit project.

Het winnende project betreft de opzet van een interface die geautomatiseerd rurale vergisters aanstuurt. Dit autonome systeem vergroot de onafhankelijkheid en robuustheid van de vergisters, terwijl het de efficiëntie van biogas- en mestproductie aanzienlijk verhoogt en het water- en energieverbruik vermindert. Gebaseerd op de ervaring en kennis van de onderzoekers op het gebied van anaerobe vergisting, microbiologie en feedback control, zal dit algoritme tijdens het project worden ontwikkeld.

Het doel is om het gebruik van rurale vergisters in landbouwgebieden te vergroten door de werking, optimalisatie en het onderhoud van de systemen te ondersteunen via automatisering. Door een gebruiksvriendelijk autonoom systeem te ontwikkelen dat de vergisters continu kan meten, onderhouden en aanpassen, hoeft de gebruiker geen uitgebreide kennis of moeilijke vaardigheden te hebben om de vergister te bedienen. Dit vergroot de mogelijke toepassing in de landbouw aanzienlijk.

Alle winnaars op een rij

2022

COACE: An innovative system for closing carbon cycles

Dr. Rhiannon Chalmers-Brown

2019

Anaerobic bioreduction of waterborne element sulphide particles for recovery from electronic waste

Dr. Simon Hageman

2017

Dark photosynthesis: anaerobic biosynthesis of food from wastewater and electricity

David Strik, Mathijs van der Zwart, Cees Buisman

2015

Closing cycles with a biogas powered milk chilling solution for East African smallholder farmers

SimGas BV

2013

Adding value to Anaerobic Digestion technology by production of biobased materials (biocement and fertilizer) and methane enriched biogas using alkaline silicate minerals

Shiva Salek

2010

Bio-Electrochemically upgrading the CO2 and H2S fractions of biogas: increasing the efficiency and adding value to Anaerobic Digestion technology

Shelley Brown-Malker, Rene Rozendal, Damien Batstone, Paul Jensen, Cristian Picioreanu, Korneel Rabaey, Jurg Keller

2007

Immobilization of redox mediators in nanostructures for the anaerobic treatment of industrial wastewaters

Dr. Francisco Cervantes

2004

A new anaerobic technology for efficient mineralization of lipids / LCFA

Dr. Madalena Alves

2001

Anaerobic Granular Sludge Bed Technology Web Pages

Dr. Jim A. Field and Dr. Reyes Sierra

Neem contact op met de Lettinga Stichting

LeAF verzorgt het secretariaat en de administratie van de Lettinga Stichting.

Voor meer informatie over de Stichting en haar werkzaamheden kunt u contact opnemen met LeAF.