Naar een toekomstbestendig zoetwatersysteem
Zoet water is in toenemende mate een schaarse grondstof. Tot recent hoefden we hier in Nederland niet over na te denken, maar de vraag naar zoet water overstijgt steeds vaker het aanbod, zeker tijdens langdurige droge periodes. De beschikbaarheid van zoet water is één van de grootste uitdagingen voor het Nederlandse watersysteem. Gelukkig zijn er genoeg oplossingen om een structureel tekort aan zoet water te voorkomen.
Hoe kan LeAF u hierbij helpen? Wij brengen mogelijkheden voor hergebruik van (rest)water in kaart, waarbij we technische, economische en governance-aspecten uitwerken, samenwerkingspartners identificeren en betrekken, én het in de praktijk toepassen. Elke situatie vraagt om een unieke aanpak. Of het nu gaat om proceswater in de industrie, irrigatiewater in de landbouw of effluent van een afvalwaterzuivering. Onze aanpak is gericht op de gehele waterketen, van winning en zuivering tot hergebruik en lozing. Hierbij stellen we duurzaamheid voorop, maar verliezen we nooit kostenefficiëntie uit het oog. Bent u benieuwd naar de kansen en uitdagingen voor waterhergebruik in uw situatie? Neem dan gerust contact met ons op.
Tiemen Nanninga, expert Circulair Water


Naar een gesloten waterkringloop
“De noodzaak voor waterhergebruik wordt steeds groter. Door slimme samenwerking in de keten en technologische oplossingen kan een druppel restwater van de één, veilig en voldoende zoet water worden voor de ander”
– Tiemen Nanninga
We kunnen niet langer wachten
Het RIVM waarschuwt dat er zonder maatregelen in 2030 in heel Nederland zoet water tekorten zullen ontstaan. De vraag neemt toe, terwijl het aanbod afneemt. Om waterhergebruik voor elkaar te krijgen is echter niet eenvoudig:


LeAF als uw betrouwbare adviseur
Geen enkele situatie is hetzelfde. Waterhergebruik vraagt om maatwerk. Wij kijken graag, samen met u, naar uw ambities en doelstellingen zodat we een oplossing kunnen bieden voor uw vraagstuk. Duurzaam hergebruik van restwater is ons uitgangspunt. Ons werk omvat meer dan technologie, want het sluiten van de waterkringloop is onmogelijk zonder inzicht in complexe wet- en regelgeving, veiligheid, en economische en organisatorische aspecten. We werken het uit in quickscans, haalbaarheidsstudies en pilots. Indien nodig voeren we onderzoek uit om nog onbekende antwoorden te vinden. Vanuit ons brede netwerk en geruime ervaring met het realiseren van circulaire projecten borgen we dat de juiste personen en organisaties aangehaakt zijn bij het hele proces. Zo zetten we stappen om oplossingen voor (rest)water hergebruik daadwerkelijk te realiseren.

Effluent gebruik Cargill

Effluent hergebruik conservenfabriek Coroos
Het stimuleren en realiseren van duurzaamheidsambities van de bedrijventerreinen in West-Brabant, Midden-Brabant en Zeeland in samenwerking met bedrijven(terreinen).

BlueCity Circulair Water
BlueCity Circulair Water Naar een circulaire (afval)waterketen in 2050 – BlueCity, Rotterdam Alliantie Waterkracht werkt naar een circulaire (afval)waterketen in Rotterdam in 2050. Dit samenwerkingsverband bestaat de Gemeente Rotterdam, Gemeente…
Neem contact op met Tiemen
Wilt u meer weten over de mogelijkheden bij LeAF?
Of heeft u andere vraag, neem dan gerust contact op!
