Vergaande verwijdering van microverontreinigingen
Voor het veilig en circulair omgaan met grondstoffen herwonnen uit afvalwater en organische reststromen moet rekening worden gehouden met de aanwezigheid van microverontreinigingen. Zowel voor het milieu, als voor de volksgezondheid. Onder microverontreinigingen verstaan we onder andere medicijnresten, industriële verontreinigingen, bestrijdingsmiddelen, PFAS en (overige) Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS).
Hoe LeAF u kan helpen binnen het thema microverontreinigingen? Voorbeeldvragen waar wij ons op richten zijn:
- Welke stoffen kunnen voorkomen in uw situatie, wat is het gedrag hiervan, en welke risico’s voor mens en milieu kunnen optreden?
- Welke stoffen kunnen worden beschouwd als representatief voor de hele groep, zodat de monitoring ervan doelmatig en representatief is?
- Welke mate van verwijdering van microverontreinigingen moet worden behaald en welke technologie is daarvoor het meest geschikt? Wat is het meest duurzaam?
- Welke ervaring is er met het meten in diverse matrices zoals (gezuiverd) afvalwater, slib, en geconcentreerde teruggewonnen nutriëntenoplossingen? En hoe kunnen de resultaten geïnterpreteerd worden?
Daarnaast kijken we verder dan alleen de microverontreinigingen. Andere belangrijke gerelateerde thema’s zijn pathogenen, microplastics en antibiotica resistentie (ABR).
Bent u geïnteresseerd in deskstudies, advies of labtesten voor uw specifieke situatie? Neem dan contact met ons op.
Els Schuman, expert Microverontreinigingen


Samen naar een schonere wereld
“In een ideale wereld worden microverontreinigingen uit het afvalwater en organische reststromen verwijderd op een duurzame manier. Hierdoor maken we het hergebruik van water en nutriënten mogelijk en wordt onze omgeving niet met deze stoffen belast.” – Els Schuman
Uitdagingen bij microverontreinigingen
We weten steeds meer over de negatieve effecten van verschillende microverontreinigingen op mens en milieu.
We maken gebruik van duizenden stoffen, waarvan vele persistent of toxisch zijn. Echter zijn bestaande monitoringslijsten zeer beperkt in scope en weten we weinig over de (milieu)risico’s en het gedrag van veel stoffen.
Door de aanwezigheid van (persistente) microverontreinigingen in drinkwaterbronnen moeten drinkwaterbedrijven meer en meer moeite doen om schoon drinkwater te produceren.
Technologieën voor de verwijdering van medicijnresten kosten energie en/of grondstoffen. De uitdaging is om de juiste (innovatieve) technologie zo efficiënt mogelijk in te zetten zodat een behandeling zo duurzaam mogelijk plaatsvindt. Kennis over de beschikbare technologieën én het te behandelen afvalwater is nodig. Bepaalde matrices, zoals slib en andere geconcentreerde stromen, kunnen de analyses van microverontreinigingen bemoeilijken. Dit beïnvloedt de nauwkeurigheid van de analyseresultaten. Specifieke kennis is nodig om de stoffen die in zeer lage concentraties aanwezig zijn, goed te kunnen analyseren en de resultaten ervan correct te interpreteren.


LeAF als uw betrouwbare adviseur
Er zijn veel innovaties gaande op het gebied van microverontreinigingen. Wij weten dat elke situatie anders is en daarom benaderen wij elk vraagstuk ook anders. Maatwerk is voor ons het uitgangspunt. LeAF helpt u door met lab- of deskstudies informatie te verzamelen en op een juiste manier te interpreteren. Dit kan als input dienen voor de technologiekeuze voor uw specifieke situatie of voor een nadere invulling van een reeds gekozen technologie. Dit kunnen we aanvullen met laboratoriumtesten om de verwijdering van stoffen bij een bepaalde technologie te bepalen.
Voorbeelden:
- Voorbeelden van labstudies zijn de serie testen uitgevoerd voor het STOWA onderzoek naar duurzame actieve kolen en het onderzoek met Zereau naar de verwijdering van contrastmiddelen
- Een voorbeeld van een deskstudie is de STOWA literatuurstudie naar oxidatieproducten bij ozonering, waar bromaatvorming veel aandacht heeft gekregen.
- In het lopende KNAP project wordt o.a. de aanwezigheid van microverontreinigingen in teruggewonnen stromen en triggerwaarden geëvalueerd om risico’s voor circulaire meststoffen te bepalen
Door middel van literatuurstudies, labtesten, het meedenken met bemonsteringscampagnes/ pilotonderzoek en interpretatie van de resultaten, voorzien wij u van actuele en op uw situatie toegespitste informatie.
Onze scope houden we het liefst zo breed mogelijk: onze expertise is breder dan het thema microverontreinigingen. Zo kunt u bij ons ook terecht voor onderzoek naar nutriënten, pathogenen, microplastics, en antibioticaresistentie die ook in reststromen en het milieu voorkomen.

Ontwikkeling robuuste bemonsteringsmethode voor microverontreinigingen

Invloed van fermentatie op medicijnresten in urine

Effect van vergisting van PACAS-slib op de concentratie microverontreinigingen in digestaat
Neem contact op met Els
Wilt u meer weten over de mogelijkheden bij LeAF?
Of heeft u andere vraag, neem dan gerust contact op!
