Invloed van fermentatie op medicijnresten in urine

 Verkennende testen

Anthroponix heeft een concept ontwikkeld waarbij urine wordt gefermenteerd om het vervolgens toe te kunnen passen als meststof. Door deze fermentatie wordt vervluchtiging van stikstof voorkomen en blijft deze beschikbaar voor planten. LeAF heeft in verkennende laboratoriumtesten onderzocht of de fermentatie ook een positieve invloed heeft op de afbraak van medicijnresten in urine.

Opdrachtgevers

Status

Team

Anthroponix en WUR Wetenschapswinkel

Afgerond

Els Schuman (contactpersoon)
Jan Weijma

Partners

Geen

Activiteiten:

In deze verkennende laboratoriumtesten zijn aan humane urine melkzuurbacteriën en vier geselecteerde medicijnen toegevoegd. Vervolgens is voor en na een fermentatieperiode de medicijnconcentratie gemeten, om te bepalen of deze door de behandeling was verminderd. Ook zijn controles met geïnactiveerde bacteriën meegenomen. De testen hebben een eerste inzicht gegeven of fermentatie de medicijnconcentratie in urine kan verlagen, en of de fermentatie wordt beïnvloed door de aanwezigheid van de medicijnen.

Voor de meeste van de medicijnen is geen duidelijk aantoonbare afname van medicijnresten in urine waargenomen als gevolg van het fermentatieproces. De fermentatie zelf is wel goed verlopen gedurende de testduur van 6 weken. Eventuele vervolgtesten zouden kunnen worden uitgevoerd, om te kijken of met een langere testduur en meerdere metingen in de tijd wel een effect waarneembaar is. Ook zou onderzocht kunnen worden of andere methoden, zoals adsorptie aan actieve kool, wel geschikt zijn om deze medicijnresten uit urine te verwijderen en hoe deze dan het beste toegepast kunnen worden.

Neem contact op met LeAF

Heeft u een vraag of bent u benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?

Neem dan gerust contact met ons op. We staan u graag te woord over onze diensten en ervaringen.

Naar onze contactpagina