Duurzaam Ondernemerschap Bedrijventerreinen

Van reststromen naar duurzame grondstoffen via industriële symbiose

Projectleiding en advisering rondom hergebruik van (organische) reststromen, waarbij reststromen van het ene bedrijf worden toegepast als grondstof voor het andere bedrijf middels ‘industriële symbiose’.

Het doel van het project is om bedrijventerreinen in West-Brabant, Midden-Brabant en Zeeland te verduurzamen op het gebied van de energietransitie, klimaatadaptatie en de circulaire economie. Door dit project worden mkb’ers en andere bedrijven geholpen om hun duurzaamheidsambities individueel of in onderlinge samenhang te realiseren.

Opdrachtgever

Status

Team

REWIN West-Brabant

Lopend

Wouter de Buck (contactpersoon)

Partners

REWIN West-Brabant
Economische Impuls Zeeland
Midpoint Brabant
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Provincie Brabant
Provincie Zeeland

Activiteiten:

LeAF is bij het project betrokken als projectleider en adviseur, waarbij de primaire taak is om waardevolle ‘matches’ te realiseren tussen bedrijven: een samenwerking tussen tenminste twee bedrijven (industriële symbiose) waarin de reststroom van het ene bedrijf wordt gebruikt als grondstof voor het andere bedrijf.

De matches worden gerealiseerd door het organiseren van werksessies (bijeenkomst van circa 15-20 bedrijven waarmee reststromen en grondstoffen worden geïnventariseerd en potentiële matches worden geïdentificeerd) en 1-op-1 gesprekken met bedrijven. Hieruit worden de meest kansrijke matches geselecteerd en verder begeleid tot realisatie. Voorbeelden van gerealiseerde matches zijn:

  • Hergebruik van industrieel effluent (600.000 m3 jaarlijks) als irrigatiewater voor agrarische bedrijven (Betrokken organisaties: Coroos, ZLTO, Gemeente Kapelle, Provincie Zeeland)
  • Opwaarderen van jute zakken van een industriële koffiebrander ter vervanging van glasvezel in verkeersborden en rotorbladen (Betrokken organisaties: Cook & Boon, Millvision, DK Polyester);
  • Verwerking van maisresten (3.000 ton jaarlijks) tot vleesvervangers. (Betrokken organisaties: Farm Pack, Dalco Food). 
  • Upcyclen van citrusresten uit limocelloproductie tot ‘citroenpapier’. (Betrokken organisaties: Koreman’s Limoncello, VARTA, Papierlab Rotterdam). 

Neem contact op met LeAF

Heeft u een vraag of bent u benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?

Neem dan gerust contact met ons op. We staan u graag te woord over onze diensten en ervaringen.

Naar onze contactpagina